Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Żurek z jajkiem

Składniki na 6-8 porcji: Zakwas: 1 l wody, 1 szklanka mąki żytniej z otrębami, 3-4 ząbki czosnku, skórki z razowego chleba, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Zupa: 500 ml zakwasu, 2 l bulionu, po 30 dag wędzonego boczku i kiełbasy, 6-8 jajek, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut

1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni.

2. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do dużego garnka, dolać bulion i ok. 2 litry wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min. pod przykryciem, doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie ­dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.