Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Żur wigilijny

Składniki:


- marchewka,

Reklama

- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 4 suszone grzyby,
- pieprz i sól.
Zakwas:
- 10 dag mąki żytniej pytlowej,
- 10 dag mąki żytniej razowej,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka razowego chleba.

Przygotowanie:

Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru).

Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito.

Dodać litr zakwasu i zagotować.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Zobacz również

  • Składniki: kawałek oczyszczonego dorsza bez skóry i ości, 2 marchewki, papryka, kawałek białej części pora, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, sól, pieprz, słodka i pikantna papryka w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.