Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Żur wigilijny

Składniki:


- marchewka,

Reklama

- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 4 suszone grzyby,
- pieprz i sól.
Zakwas:
- 10 dag mąki żytniej pytlowej,
- 10 dag mąki żytniej razowej,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka razowego chleba.

Przygotowanie:

Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru).

Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito.

Dodać litr zakwasu i zagotować.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 główki brokułu, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 20 dag zielonej fasolki szparagowej , 1 l bulionu warzywnego , 1 czerwona papryka, kilka liści kapusty, 1/2 puszki kukurydzy, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.