Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Żur wigilijny

Składniki:


- marchewka,

Reklama

- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 4 suszone grzyby,
- pieprz i sól.
Zakwas:
- 10 dag mąki żytniej pytlowej,
- 10 dag mąki żytniej razowej,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka razowego chleba.

Przygotowanie:

Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru).

Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać przez sito.

Dodać litr zakwasu i zagotować.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 3 kg pomidorów • 3 marchewki • 2 korzenie pietruszki • sól • pieprz • cukier • oliwa z oliwek • śmietanka kremówka 30% • świeża bazylia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.