Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Żur wielkanocny - przepis Roberta Sowy

Zdjęcie

Żur wielkanocny /materiały prasowe
Żur wielkanocny
/materiały prasowe

Składniki dla 4 osób:


- 300 g białej kiełbasy;
- cebula;
- 2 szklanki żuru;
- 80 g wędzonego boczku;
- 2 łyżki tartego chrzanu;
- kilka suszonych grzybów;
- 2 ugotowane na twardo jajka;
- 150 ml śmietany 36 proc.;
- łyżka oleju;
- 2 łyżeczki majeranku;
- 1/2 łyżeczki kminku;
- sól czosnkowa;
- pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek.

Reklama

Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut.

Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.

Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.


Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kur czaka, ziele ang., liść laurowy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 marchewki, po 20 dag selera i cukinii, 4 gałązki tymianku, 5 gałązek oregano, olej, 15 dag fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.