Reklama
  • Środa, 21 października 2015 (11:00)

    Zupa ze świeżych pomidorów

Skład na 6 porcji: ● 1 kg dojrzałych pomidorów na zupę ● 1 duża cebula ● pół rosołowej kury ● 2 marchewki ● 1 pietruszka ● kawałek selera ● 1 por ● 1 liść laurowy ● kilka ziarenek ziela angielskiego ● pieprz, sól i cukier do smaku ● 2 łyżki margaryny ● 3 łyżki śmietany ● 1 łyżka mąki pszennej ● bazylia albo natka pietruszki ● pół opakowania ulubionego makaronu

1. Kurę myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadzamy do zagotowania, wrzucamy przygotowane warzywa. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Przecedzamy.

2. W drugim garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną cebulę i szczyptę soli. Rozgotowane na gęstą masę pomidory przecieramy przez sito drewnianą łyżką. Przecier wlewamy do rosołu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Reklama

3. Wymieszaną z mąką śmietanę wlewamy do gorącej zupy (można też dodać pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu). Chwilę gotujemy.

4. Zupę podajemy z makaronem albo z ryżem lub groszkiem ptysiowym, natką pietruszki, koperkiem czy bazylią. Można ją też rozlać do kokilek, posypać tartym żółtym serem typu parmezan i zapiec.

Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 2 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 247 kcal Białko 7,4 g/Tłuszcz 6,9 g/Węglowodany 21 g

Rewia
Więcej na temat:zupa | warto

Zobacz również

  • • 800 g bobu • 3–4 ziemniaki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ok. 50 g sera gorgonzola • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry • olej rzepakowy do smażenia • warzywa na wywar (marchew, por,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.