Reklama
  • Piątek, 8 listopada 2013 (13:00)

    Zupa z włoską kapustą

Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 1/2 kapusty włoskiej, 2-3 średnie marchewki, 5-6 łyżek kaszy pęczak, 1-2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dodatkowo tarta gałka muszkatołowa lub świeże oregano albo inne ulubione zioła.

1. Mięso umyć, oczyścić i ugotować z ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi w 2 litrach wody. Wołowinę wyjąć, a po lekkim schłodzeniu pokroić w kostkę.

Reklama

2. Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki oraz seler pokroić w kostkę, por wzdłuż i w talarki, a kapustę w paski.

3. Wywar zagotować, dodać warzywa oraz dokładnie umytą na sitku kaszę. Pod koniec dodać pokrojone warzywa i gotować jeszcze kilka minut. Ponownie doprawić do smaku solą i pierzem. Warto też dodać np. tartą gałkę muszkatołową lub świeże zioła, np. oregano.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Superrada

Jeśli chcesz, by zupa miała piękny słomkowy kolor, dodaj do niej szczyptę kurkumy. Zupa doskonale smakuje również, jeśli dodamy do niej koncentratu pomidorowego.

Twoje Imperium
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • Składniki: łyżka oliwy, 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone, 2 łodygi selera naciowego, posiekane marchewka, posiekana cebula, posiekana czerwona papryka, pokrojona ziemniak, obrany, pokrojony w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.