Reklama
  • Środa, 6 marca 2013 (13:37)

    Zupa z szynki z kapustą

Dzięki makaronowi jest gęsta, dzięki przyprawom – aromatyczna. W sam raz na mroźne dni. Przepis przysłała Aneta Klimecka z Katowic.

Składniki: 20 dag mięsa od szynki, 2 marchewki, cebula, ząbek czosnku, 1/4 małej kapusty włoskiej, 4 łyżki ostrej pasty z bakłażana, szczypta majeranku, 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 3 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, oliwa, opakowanie drobnego makaronu, np. kolanka.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Marchewki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Kapustę pokrój na kawałki. Szynkę pokrój w kostkę.

2. Oliwę rozgrzej w garnku, podsmaż warzywa. Dodaj szynkę, majeranek i paprykę, wymieszaj. Wlej buliony, dodaj pastę bakłażanową, posyp solą i pieprzem.

Duś na małym ogniu 30 minut. Makaron ugotuj wg instrukcji. Podawaj z zupą, posyp natką.

Czas przygotowania 45 min. Ilość porcji 6. Cena za porcję1,50 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.