Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Zupa z szynką i makaronem

Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 10 dag cukinii, 10 dag szynki, 4 łyżki oleju, 1 pomidor, 1,5 l bulionu, 10 dag brokułu, 10 dag makaronu, bazylia, sól, pieprz.

1 Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Oczyść marchewkę, pokrój w kosteczkę. Obraną z włókien łodygę selera posiekaj. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój na małe kawałki. W podobny sposób pokrój szynkę drobiową.

2 W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pozostałe warzywa oraz szynkę. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut.

Reklama

3 Pomidora umieść na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na ósemki. Dodaj do warzyw z szynką, zalej bulionem.

4 Gotuj całość na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie brokuł oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do zupy i gotuj do miękkości.

Makaron przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Zupę dopraw solą i pieprzem, posyp bazylią. Podawaj z makaronem.

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół pęczka białych szparagów • pierś kurczaka • marchewka • pietruszka • 2 gałązki natki pietruszki • pół szklanki śmietany 18% • płaska łyżka mąki • sól • pieprz •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.