Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Zupa z soczewicy z pulpetami rybnymi

Składniki na 4 porcje: ● 2 szalotki ● 2 ząbki czosnku ● 3 łyżki oleju ● pokrojona włoszczyzna: 2 marchewki, seler korzeniowy, pietruszka ● 1/2 szklankl soczewicy zielonej ● 2 ziemniaki ● listek laurowy ● sól, pieprz ● 100 g filetu z łososia ● 100 g wędzonego pstrąga ● 2 łyżki kwaśnej śmietany ● jajko ● łyżka bułki tartej ● natka pietruszki.

1. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Obierz szalotki i czosnek, drobno posiekaj. Podsmaż je (2 minuty) i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je 2 minuty, po czym zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Opłucz soczewicę, osącz i wrzuć do rondla.

Reklama

Dodaj listek laurowy, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku. Wyjmij listek.

2. Na pulpety posiekaj obie ryby. Zmiksuj je ze śmietaną. Następnie dodaj roztrzepane jajko i bułkę, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Uformuj dłońmi niewielkie podłużne pulpety. Zagotuj osoloną wodę i ostrożnie wkładaj łyżką pulpety do wrzątku. Gotuj ok. 10 minut.

3. Nałóż zupę na talerze i rozdziel wyjęte z wody pulpety. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.