Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa z soczewicy

Składniki:

- 40 dkg wędzonych żeberek lub innego wędzonego mięsa,
- 25 dkg soczewicy,
- 2 listki laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml śmietany,
- 3 dkg mąki,
- sól, pieprz,
- ocet lub sok z cytryny

Wykonanie:


Reklama

Soczewicę namoczyć dzień wcześniej. Wędzone mięso zagotować. Kiedy będzie na wpół miękkie, dodać soczewicę, czosnek, liść laurowy. Gotować do miękkości.

Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Do smaku dodać sól, pieprz, ocet.

Uwaga. Można gotować zupę wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.



MWMedia

Zobacz również

  • ● 2 duże ogórki wężowe lub odpowiadająca im ilość gruntowych ● 2 ząbki czosnku ● spory pęczek koperku ● pęczek szczypiorku ● dymka (zielone części) ● 600 ml maślanki ● 400 ml jogurtu naturalnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.