Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa z soczewicy

Składniki:

- 40 dkg wędzonych żeberek lub innego wędzonego mięsa,
- 25 dkg soczewicy,
- 2 listki laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml śmietany,
- 3 dkg mąki,
- sól, pieprz,
- ocet lub sok z cytryny

Wykonanie:


Reklama

Soczewicę namoczyć dzień wcześniej. Wędzone mięso zagotować. Kiedy będzie na wpół miękkie, dodać soczewicę, czosnek, liść laurowy. Gotować do miękkości.

Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Do smaku dodać sól, pieprz, ocet.

Uwaga. Można gotować zupę wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.



MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.