Reklama
  • Czwartek, 5 września 2013 (08:05)

    Zupa z sandaczem i makaronem

Składniki: 1 kg sandacza lub innej ryby słodkowodnej, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, litr bulionu warzywnego z kostki, 15 dag makaronu ryżowego (np. nitek), 4 łyżki oliwy, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa.

1. Ryby oczyść z łusek, umyj, spraw, odetnij głowy i ogony. Przekrój wzdłuż kręgosłupa, usuń ości, mięso pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny.

Reklama

2. Cebule obierz, pokrój na plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu, obsmaż ryby.

Dodaj cebule i czosnek, oprósz solą i pieprzem, duś 10 min. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj 10 minut.

3. Ryby wyjmij z wywaru łyżką cedzakową, zupę przecedź przez gęste sito, zagotuj. Makaron połam, włóż do zupy, ugotuj.

Dodaj ryby, podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | Koper | przepis | makaron

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.