Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Zupa z pietruszki i topinamburu

Składniki na 6 porcji: 3 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 średni seler, 1 cały por, 10 dag topinamburu, 3 marchewki, ok. 1,2 l bulionu mięsnego, 20 dag serka topionego, bez dodatków, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta tymianku, 2 łyżki oliwy, pieprz, olej z pestek winogron do smażenia, natka do dekoracji; grzanki: 5 kromek bułki, 1 łyżeczka masła, szczypta mielonej słodkiej papryki

1. Warzywa obierz, odłóż jedną marchew, resztę pokrój na równe kawałki. Wszystkie warzywa podsmaż na rumiano na oleju. Natkę umyj, zwiąż bawełnianą nitką i włóż do zimnego bulionu. Dodaj podsmażone warzywa i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze przez 30 minut.

Reklama

2. W tym czasie zrób grzanki. Bułkę pokrój w kosteczkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, posyp grzanki papryką i wymieszaj.

3. Wyjmij niepokrojoną marchew i natkę. Dodaj pokrojony serek i tymianek. Gdy serek się rozpuści, zmiksuj zupę, dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z grzankami, oliwą, marchewką pokrojoną w talarki i natką.

Topinambur

Czyli słonecznik bulwiasty dostarczy wielu witamin i doda potrawom lekko orzechowego posmaku.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: łyżka oliwy, 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone, 2 łodygi selera naciowego, posiekane marchewka, posiekana cebula, posiekana czerwona papryka, pokrojona ziemniak, obrany, pokrojony w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.