Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Zupa z pietruszki i topinamburu

Składniki na 6 porcji: 3 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 średni seler, 1 cały por, 10 dag topinamburu, 3 marchewki, ok. 1,2 l bulionu mięsnego, 20 dag serka topionego, bez dodatków, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta tymianku, 2 łyżki oliwy, pieprz, olej z pestek winogron do smażenia, natka do dekoracji; grzanki: 5 kromek bułki, 1 łyżeczka masła, szczypta mielonej słodkiej papryki

1. Warzywa obierz, odłóż jedną marchew, resztę pokrój na równe kawałki. Wszystkie warzywa podsmaż na rumiano na oleju. Natkę umyj, zwiąż bawełnianą nitką i włóż do zimnego bulionu. Dodaj podsmażone warzywa i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze przez 30 minut.

Reklama

2. W tym czasie zrób grzanki. Bułkę pokrój w kosteczkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, posyp grzanki papryką i wymieszaj.

3. Wyjmij niepokrojoną marchew i natkę. Dodaj pokrojony serek i tymianek. Gdy serek się rozpuści, zmiksuj zupę, dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z grzankami, oliwą, marchewką pokrojoną w talarki i natką.

Topinambur

Czyli słonecznik bulwiasty dostarczy wielu witamin i doda potrawom lekko orzechowego posmaku.

Naj
Więcej na temat:zupa z pietruszki | zupa | topinambur | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg schabu, po 1 dużej papryce zielonej, czerwonej i żółtej, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku, 1 łyżka przyprawy do gyrosu, 1 ząbek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.