Reklama
  • Wtorek, 4 listopada 2014 (12:01)

    Zupa z opieniek z ziemniakami

Składniki: 2 udka (mogą być żeberka lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe), pęczek włoszczyzny, 5 ziemniaków, ok. 1 kg opieniek (po sezonie mogą być mrożone), cebula, kilka gałązek natki, sól, pieprz, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, olej.

1. Włoszczyznę oczyść, pokrój, włóż do rondla. Dodaj udka, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotuj esencjonalny wywar.

Reklama

2. Opieńki oczyść, włóż do lekko osolonego wrzątku, ugotuj (opieńki gotuje się nieco dłużej niż inne grzyby, niedogotowane mogą zaszkodzić). Odcedź, przelej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z opieńkami.

Gotuj do miękkości ziemniaków. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy, zapraw śmietaną, wymieszaj.

3. Mięso wyjmij z garnka, podziel na kawałeczki, wrzuć do zupy. Przypraw, posyp posiekaną natką (zamiast z ziemniakami zupę możesz podać z makaronem i dorzucić kostkę grzybową).

Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 8, cena za porcję 3 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • • 800 g bobu • 3–4 ziemniaki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • ok. 50 g sera gorgonzola • 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry • olej rzepakowy do smażenia • warzywa na wywar (marchew, por,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.