Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (12:05)

    Zupa z młodych warzyw

Składniki na 4-5 porcji: 2 podudzia z kurczaka, 3-4 ziemniaki, 3-4 średnie marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, 1 mała cukinia, 1 średnia kalarepka, 2 średnie pomidory, ¼ główki młodej kapusty, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, ½ pęczka koperku lub natki pietruszki, 3-4 łyżki śmietany do zupy lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą.  Marchewki, pietruszki, seler, kalarepkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę a pozostałe warzywa w małą kostkę. Cukinię również pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać ze skórki). Kapustę drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.

Reklama

2. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż mięso, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je z garnka, a gdy przestygnie, podziel na mniejsze kawałki.

3. Do bulionu wrzuć ziemniaki. Gotuj 10-15 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojoną kalarepkę, cukinię, pomidory, kapustę, marchewkę, seler oraz pietruszkę i gotuj jeszcze 5-10 minut. Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek lub natkę, kawałki mięsa oraz cukier.

Zupę zabiel śmietaną lub jogurtem i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotowanie: 45 min., porcja: 200 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • 1 kg marchewek, 1 duże kwaśne jabłko, 1 cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny, 3 łyżki masła, 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.