Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Zupa z młodego szpinaku, selera i ziemniaków

Składniki na 6 porcji: 25 dag młodego szpinaku, 50 dag ziemniaków, kawałek selera, sól, 1 marchewka, 3 łyżki masła, 1 l bulionu, 2 szklanki mleka, cukier, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz czarny i czerwony.

1. Szpinak przebierz, opłucz starannie, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.

2. Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie (garść posiekanego szpinaku odłóż do dekoracji), dodaj masło, duś 5 minut.

Reklama

3. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.

4. Wlej mleko. Podgrze waj 2-3 minuty. Dopraw zupę gałką, solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dekoruj odłożonym szpinakiem oraz czerwonym pieprzem.

Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże bataty , papryczka chili, pół szklanki mleka kokosowego, 1 l bulionu, cebula, sól, pieprz, słodka papryka, olej, natka pietruszki, kilka leśnych grzybów więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.