Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa z małży - w 40 minut

Zdjęcie

Zupa z małży /Wydawnictwo Bauer
Zupa z małży
/Wydawnictwo Bauer

Składniki:

- 10 dag małży mrożonych,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
- 1/2 łyżeczki siekanego lubczyku,
- 1/4 malej cebuli,
- 1/2 ząbka czosnku,
- łyżka masła,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- cytryna

Przygotowanie:

Reklama

Małże rozmrozić, cebule i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać małże, chwilę podsmażyć i zalać winem.

Dodać śmietanę i wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Po tym czasie zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny i oprószyć siekaną natką pietruszki. Podawać udekorowaną cytryną.

Czas przygotowania: 40 minut.

Przepis na 2 osoby.

Koszt jednej porcji 4,90 zł.


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 3 marchewki, 1 cebula, 30 dag kukurydzy w puszce, 4 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany 22 proc., 1 łyżka mąki, listek laurowy, gałązki natki, słodka papryka, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.