Reklama
  • Wtorek, 11 lutego 2014 (08:05)

    Zupa z łososiem

Składniki: 50 dag filetu z łososia (ew. z dorsza lub mintaja), 3 marchewki, 3 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera (ok. 15 dag), 6 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 łyżeczka masła, sok z cytryny (do smaku), 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz.

•Składniki na 6 porcji •Przygotowanie: 30 min •Porcja: 280 kcal •Cena porcji: ok. 3 zł

Reklama

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.Marchewki potnij w plasterki, a ziemniaki, pietruszkę oraz seler w kostkę. Cebulę drobniutko posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż dalej minutę. Potem dołóż listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Jarzyny zalej bulionem i gotuj 12–15 minut.

W tym czasie filet z łososia opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Rybę włóż do gotującej się zupy. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5–7 minut. Pod koniec przypraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Serwuj z bagietką albo kładzionymi kluskami.

Naj
Więcej na temat:zupa | z | ceny | zupa z łososia | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag cienkiej kiełbasy, 1 puszka białej fasolki, 1/2 kg pomidorów na zupę, 2 fenkuły, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 l wywaru warzywnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.