Reklama
  • Czwartek, 23 lipca 2015 (08:05)

    Zupa z klopsami

Składniki na 4 porcje: ● pół kg szpinaku ● łyżka masła ● 2 ziemniaki ● śmietana 18% ● łyżka mąki ● sól ● pieprz ● papryka czerwona ● 3 jajka ● pół kg mielonego ● kajzerka

❶ Szpinak przebierz, umyj i zeszklij na maśle.

Reklama

❷ Obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą półmiękkie, dodaj szpinak.

❸ Gotuj warzywa kilka minut, po czym całość zmiksuj ze śmietaną i mąką.

❹ Kajzerkę namocz w letniej wodzie, a następnie odciśnij i rozgnieć na miazgę.

❺ Dołóż ją do mięsa mielonego razem z roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli.

❻ Ulep małe kulki i ugotuj je w oddzielnym garnku.

❼ Rozlej do talerzy zupę szpinakową. Do każdej włóż po kilka klopsów, pokrojoną paprykę i ugotowane jajka.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: średnie.

Telemax
Więcej na temat:zupa | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.