Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Zupa z kaszą jaglaną

Składniki: 10 dag kaszy jaglanej, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, kawałek pora, 20 dag kapusty, 1 marchewka, 1 mała czerwona papryka, 20 dag mrożonego groszku, sól, pieprz, natka

1. Kaszę jaglaną umieść na sicie, opłucz starannie letnią wodą i odstaw na kilka minut do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Wrzuć na patelnię, smaż, aż się zeszkli.

2. Wsyp kaszę jaglaną, podsmaż. Składniki przełóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie (około 20 minut).

Reklama

3. Kawałek pora, kapustę, marchewkę oraz strąk czerwonej papryki oczyścić i starannie opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Ogrzewaj razem na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.

4. Po tym czasie wsyp do zupy zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj razem około 5-10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek lub talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kilkoma opłukanymi listkami natki.

4 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 2,40 zł.

Przechowując w lodówce warzywa, koniecznie wyjmij je z foliowych opakowań. Marchewkę, pietruszkę, por czy seler najlepiej ułożyć w szufladzie wyłożonej pochłaniającymi wilgoć ręcznikami z papieru.

Dobra rada. Kaszę jaglaną opłucz i upraż, a pozbędziesz się goryczki.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.