Reklama
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (11:05)

    Zupa z karpia ze śmietaną

Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • pietruszka • mały seler • cebula • łyżka masła • 3 ziemniaki • mały oczyszczony karp • resztki z 2 karpi (głowa, skrzela) • kilka łyżek mąki • śmietana • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • cytryna• sól • pieprz.

Reklama

1. Z włoszczyzny, cebuli i resztek ryb ugotuj esencjonalny wywar. Pod koniec gotowania włóż dzwonka karpia i gotuj 30 minut. Wyjmij dzwonka, rosół rybny przecedź przez sitko.

2. Włóż do rosołu pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 20 minut. Mąkę wsyp do szklanki, dodaj kilka łyżeczek śmietany, wymieszaj. Wlej kilka łyżeczek zupy, wymieszaj. Wlej wszystko do zupy, mieszaj. Dodaj do zupy przyprawy, cytrynę, masło.

Do każdej porcji włóż obrane z ości i skóry kawałki karpia oraz część pokrojonej marchewki i selera. Podawaj z grzankami.

CZAS: około 60 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa | As | z | śmietana

Zobacz również

  • Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, chili, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.