Reklama
  • Piątek, 13 listopada 2015 (11:00)

    Zupa z karpia z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 300 g karpia, 400 g jarzyn (marchew, seler, pietruszka), 1 cebula, sól, ziele angielskie, całe ziarenka pieprzu, liść laurowy, 100 g masła, 80 g mąki gładkiej, 100 g pieczarek, 200 ml śmietany, 2 kromki chleba, olej.

Przygotowanie:

Karpia pokrój w mniejsze kawałki. Włóż go do garnka, dodaj pokrojone jarzyny i cebulę. Zalej zimną wodą, posól i dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotuj powoli przez 40 minut, a podczas gotowania szumuj.

Reklama

Rozpuść masło i stale mieszając, dodawaj mąkę. Przygotuj złotawą zasmażkę, potem odstaw ją i poczekaj, aż ostygnie. Odcedź bulion. Pokrój drobno ugotowane warzywa. Zdejmij skórę z karpia, wyjmij ości i porozrywaj lub pokrój mięso. Do bulionu dodaj zasmażkę i gotując na małym ogniu, mieszaj miotełką. Gotuj 20 minut, na koniec dodaj śmietanę.

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż. Razem z mięsem i pokrojonymi warzywami dodaj je do zupy i podgrzej. Pokrój chleb w paseczki i przyrumień na oleju. Zupę dopraw solą i pieprzem i podawaj z grzankami z chleba.

Czas przygotowania: 70 minut. Poziom: średni

Więcej na temat:zupa | pieczarki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag cienkiej kiełbasy, 1 puszka białej fasolki, 1/2 kg pomidorów na zupę, 2 fenkuły, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 l wywaru warzywnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.