Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa z kapustą i pieczarkami - w godzinę

Składniki:


- 2 duże ziemniaki;

Reklama

- 2 łyżki margaryny;
- sól i pieprz;
- 4 średnie pieczarki;
- mała główka kapusty (około 300 g);
- 2 cebule;
- 300 ml bulionu warzywnego instant;
- 200 ml śmietany;
- gałka muszkatołowa

Przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na roztopionej margarynie około 4 minut. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i krótko dusić na tłuszczu ze smażenia ziemniaków, wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce.

Kapustę pokroić w cienkie paski, cebule posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać kapustę i dusić, stale mieszając.

Wlać bulion i śmietanę. Gotować zupę na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Gorącą zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać ziemniaki i pieczarki, wymieszać.


Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.