Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa z dorsza norweskiego - przepis Roberta Sowy

Składniki [proporcje dla 4 osób]:

- 50 ml oliwy z oliwek;
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie plasterki czosnku;
- 200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego;
- 2 nitki szafranu; 1,5 l bulionu drobiowego;
- 4 filety z dorsza norweskiego (ok. 180 g każdy);
- 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów;
- 200 g czarnych oliwek;
- 200 g liści szpinaku;
- sól i pieprz;
- 400 g ugotowanego makaronu (np. nitki);
- kolorowy pieprz,
- posiekany szczypior.

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza norweskiego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Dodać pomidory, oliwki i szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę, udekorować kolorowym pieprzem i szczypiorem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.