Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Zupa z czerwonej kapusty

Składniki: pół małej czerwonej kapusty, czerwona cebula, dwa buraki, dwa ziemniaki, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, niewielkie jabłko, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy.

Buraki obierz, zalej ok. 300 ml wody, gotuj 15-20 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kapustę, smaż 5 minut. Wodę z buraczków odcedź do miseczki, zakwaś sokiem z cytryny.

Reklama

Buraki, ziemniaki i jabłko dodaj do kapusty. Zalej bulionem tak, by przykrył warzywa. Duś pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Całość zmiksuj, wlej wodę z buraczków i mleko. Podgrzej, przypraw.

Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 0,80 zł.

Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:buraki | zupa | z | przepis | cebula

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.