-
Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)
Zupa z czerwonej kapusty
Składniki: pół małej czerwonej kapusty, czerwona cebula, dwa buraki, dwa ziemniaki, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, niewielkie jabłko, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy.
Buraki obierz, zalej ok. 300 ml wody, gotuj 15-20 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kapustę, smaż 5 minut. Wodę z buraczków odcedź do miseczki, zakwaś sokiem z cytryny.
Buraki, ziemniaki i jabłko dodaj do kapusty. Zalej bulionem tak, by przykrył warzywa. Duś pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Całość zmiksuj, wlej wodę z buraczków i mleko. Podgrzej, przypraw.
Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 0,80 zł.
Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej
Twój komentarz może być pierwszy