-
Poniedziałek, 8 lutego 2016 (13:05)
Zupa z ciecierzycy
Składniki dla 4 osób: 30 dag ciecierzycy • 15 dag makaronu • włoszczyzna • 30 dag wędzonych żeberek • czerwona cebula • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • sól • pieprz.
1 Ciecierzycę zalej zimną bieżącą woda, mocz przez całą noc. Zmień wodę (powinno jej być trzy razy więcej niż ciecierzycy), gotuj 60 minut, pod koniec posól. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka z żeberkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, gotuj 40 minut na małym ogniu. Osobno ugotuj makaron.
2 Wywar odcedź, włóż do niego ciecierzycę. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze 10 minut. Cebulę pokrój w plastry, upraż na suchej patelni. Na talerzach rozkładaj makaron, zalej gorącą zupą, dekoruj krążkami cebuli. Udekoruj koperkiem lub pietruszką.
CZAS: około 1,5 godziny

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki... więcej
Twój komentarz może być pierwszy