Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (09:05)

    Zupa z buraków i jabłek z imbirem

Składniki: 600 g buraków ● 2 marchewki ● por ● 2 jabłka ● 2 ząbki czosnku ● 1 l wody ● 4 cm korzenia imbiru ● olej , przyprawy: ● sól, pieprz, pół łyżeczki pieprzu cayenne.

Reklama

1. Buraki i marchewki umyj, skrop olejem i owiń folią aluminiową. Opiecz w piekarniku. Z buraków zdejmij skórkę. Wszystkie warzywa pokrój.

2. Czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij go na oleju, uważając, aby nie ściemniał (wtedy gorzknieje).

3. Następnie dodaj buraki, marchewki i por. Zalej wodą i gotuj do miękkości. W razie potrzeby dolej wody, jeżeli wywar za bardzo się zredukuje. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w plastry jabłko, obrany, pokrojony w plasterki imbir oraz przyprawy: sól, pieprz i pieprz cayenne.

4. Trochę przestudzoną zupę zmiksuj na gładką, kremową masę. Możesz podawać z grzankami z białego pieczywa.

SPRÓBUJ TEŻ: Taka zupa z buraków znakomicie będzie smakowała również w wersji z gruszkami zamiast jabłek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.