Reklama
  • Piątek, 19 czerwca 2015 (13:06)

    Zupa z botwinką ziemniakami i pomidorami

SKŁADNIKI dla 4 osób 30 dag mięsa wołowego z kością • 2 skrzydełka z kurczaka • pęczek botwiny • 3 buraki • 3 ziemniaki • 3 pomidory • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki masła • natka pietruszki • liść laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • sól • pieprz.

Reklama

1 Mięso wołowe i skrzydełka umyj, włóż z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego do garnka, wlej 1,5 l wody, gotuj chwilę, zdejmując szumowiny. Nastaw mały gaz, gotuj pół godziny.

2 Buraki umyj, obierz, zetrzyj surowe na tarce i wrzuć do wywaru. Gotuj godzinę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, dodaj do wywaru. Botwinę opłucz, posiekaj, podduś na rozgrzanym maśle. Pomidory sparz, polej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do botwinki, razem duś przez chwilę, mieszając.

3 Botwinę z pomidorami dodaj do zupy, gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem razowym.

CZAS: około 2 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa | buraki | As | z | pomidory | ziemniaki | skrzydełka z kurczaka

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 30 dag filetów białej ryby bez skóry (mintaja, dorsza lub morszczuka), 1 por, 2 marchewki, 1-2 papryczki chili, 1/2 pęczka dymki, 1 duża cytryna, 2 łyżki masła, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.