-
Środa, 2 lipca 2014 (13:05)
Zupa włoska
Składniki na 6 porcji: ● puszka czerwonej fasoli ● 2 ćwiartki kurczaka ● 4 duże mięsiste pomidory ● duża cebula ● 2 ząbki czosnku ● suszony tymianek ● sól ● pieprz czarny ● 20 dag makaronu (mogą być świderki) ● 2 młode marchewki ● mała śmietana 18% ● natka pietruszki
❶ Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, potem odcedź i umieść go w miseczkach.
❷ Kurczaka umyj, włóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj.
❸ Do wrzącego już wywaru wrzuć obraną, oczyszczoną i pokrojoną marchew.
❹ Pomidory sparz, obierz ze skóry, po czym zmiksuj za pomocą blendera i wlej do garnka.
❺ Cebulę oraz czosnek posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju i również dodaj do zupy razem z przyprawami.
❻ Po kwadransie wyjmij miękkie mięso, drobno je pokrój i ponownie włóż do garnka razem z odcedzoną fasolą .
❼ Zabiel zupę śmietaną i gotuj jeszcze około 5 minut.
❽ Gotową potrawę rozlej do miseczek z makaronem i posyp natką pietruszki.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej
Twój komentarz może być pierwszy