Reklama
  • Czwartek, 3 marca (13:05)

    Zupa wiejska z cebulą i parówkami

Zioła dodadzą jej aromatu. Skład na 6 porcji: ● 400 g kości na wywar ● 1/2 pęczka włoszczyzny ● 200 g ziemniaków ● 4 parówki ● pęczek szczypiorku ● sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego ● 200 g cebuli ● łyżka świeżego majeranku ● 2 łyżki masła

Czas przygotowania 85 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.

1. Dobrze umyte kości wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Warzywa z połowy włoszczyzny myjemy, obieramy i razem z listkiem laurowym oraz zielem angielskim dodajemy do wywaru. Gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzamy wywar przez sitko.

Reklama

2. Przecedzony czysty wywar wlewamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. Z cebuli zdejmujemy łupinę i siekamy w piórka. Parówki kroimy (pod kątem) na plasterki i razem z cebulą przesmażamy delikatnie na maśle (aby nabrały złocistego koloru). Dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą.

3. Szczypiorek i świeży majeranek myjemy, osuszamy, a następnie drobno siekamy. Obficie posypujemy nimi zupę podawaną na talerzach.

Wartość odżywcza porcji 214 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 24 g.

Więcej na temat:zupa | warto | ZIO | z

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 1 kg gotowych flaków wołowych mrożonych ● 4 marchewki ● 2 pietruszki ● cebula ● 1/2 selera ● 6–7 szklanek bulionu ● olej ● pieprz mielony, sól, liście laurowe, ziele... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.