Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:28)

    Zupa tajska z krewetkami

Składniki: 4 dymki ze szczypiorkiem, 2 czerwone papryczki chili, 4-cm kawałek imbiru, 3 pomidory, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 30 dużych krewetek, 1 litr bulionu z warzyw, 2 puszki mleka kokosowego, sok z 1/2 limonki, sok z 1/2 cytryny, 2 i 1/2 łyżki oleju sezamowego, kilkanaście grzybów mun, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, pół opakowania makaronu ryżowego, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili w płatkach, wegeta, limonka do dekoracji.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Krewetki przepłucz wrzątkiem, zalej sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans. Makaron ryżowy zalej na 5 minut wrzątkiem.

Odetnij szczypiorek, cebulki posiekaj. Chili przekrój, wypestkuj i drobno posiekaj. Imbir obierz, pokrój w kostkę, przeciśnij przez praskę.

Reklama

W garnku rozgrzej 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego. Podsmaż na nim cebulkę, papryczki i imbir, aby się zeszkliły. Zalej bulionem. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do zupy. Wsyp makaron ryżowy i pokrojonego kurczaka. Na koniec dodaj resztę składników.

Zupę podawaj w kokilkach, udekorowaną pokrojonym ukośnie szczypiorem i plasterkami limonki.

Dodatkowe wskazówki

Grzyby mun zalej wrzątkiem na 15 minut i odstaw. Po tym czasie odcedź je, oczyść, odetnij nóżki i pokrój na cienkie paseczki. Następnie gotuj je w wodzie z dodatkiem łyżeczki wegety przez około 10 minut. Odcedź.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Piersi z kurczaka opłucz, odetnij błonki. Pokrój je w drobniutką kostkę. Podsmaż na patelni na łyżce oleju sezamowego, przypraw do smaku wegetą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chili. Kurczak powinien mieć lekko ostry smak.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Wymieszaj mleczko kokosowe i wlej do zupy (już z kurczakiem i bulionem). Przełóż podgotowane grzyby mun, wyciśnij sok z limonki i gotuj przez chwilę. Dopraw dwiema łyżkami sosu sojowego. Na chwilę przed końcem gotowania dodaj krewetki.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:zupa | z | Piersi | grzyby

Zobacz również

  • Składniki na  4 porcje: 20 małych młodych ziemniaków, 1 długi zielony ogórek, 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek koperku, 5 gałązek grubego szczypioru, 2 ząbki czosnku, 1 l kefiru, maślanki lub jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.