Reklama
  • Czwartek, 30 kwietnia 2015 (13:05)

    Zupa szpinakowa ze śmietaną

Składniki dla 4 osób: 30 dag świeżego szpinaku • marchewka • pietruszka • seler • por • 4 ząbki czosnku • cebula • łyżka oleju lub oliwy • liść laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • łyżka masła • 4 łyżki śmietany • sól • pieprz.

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, obierz, pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, łyżkę oleju lub oliwy, podgrzej, dodaj warzywa i przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut na wolnym ogniu.

Wywar możesz zrobić dzień wcześniej – wtedy gotuj go na bardzo wolnym, „mrugającym” ogniu nawet kilka godzin. Zdejmij z ognia, wystudź, wyjmij połowę warzyw (możesz je użyć do sałatki jarzynowej).

Reklama

2 Liście szpinaku opłucz, osusz, oderwij ogonki, wrzuć do gotującej zupy, gotuj przez kilka minut. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj do niej pokrojoną w kostkę bagietkę lub kajzerkę. Możesz też dodać kilka trójkątów serka topionego.

3 Zupę zmiksuj, dodaj do niej śmietanę. Podawaj z kleksem śmietany i listkiem szpinaku. Możesz posypać startym serem.

CZAS: około 50 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa | As | Li

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 500 g grochu ● 2 l bulionu warzywnego lub na żeberkach ● marchew ● pietruszka ● mały kawałek selera ● 2 małe ziemniaki ● 100 g boczku ● liść laurowy ● 3 ząbki czosnku ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.