Reklama
  • Poniedziałek, 30 listopada 2015 (13:00)

    Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki: 2 słoiczki szczawiu l 2 łyżki masła, 30 dag mięsa wieprzowego, włoszczyzna, pół szklanki słodkiej śmietany, 4 ziemniaki, 4 łyżki koperku, sól, pieprz, garść pestek z dyni, 2 jajka ugotowane na twardo

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane mięso. Gdy się zagotuje, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Reklama

W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przecier szczawiowy przełóż do zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni.

Na żywo
Więcej na temat:zupa | jaja

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.