Reklama
  • Poniedziałek, 30 listopada 2015 (13:00)

    Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki: 2 słoiczki szczawiu l 2 łyżki masła, 30 dag mięsa wieprzowego, włoszczyzna, pół szklanki słodkiej śmietany, 4 ziemniaki, 4 łyżki koperku, sól, pieprz, garść pestek z dyni, 2 jajka ugotowane na twardo

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane mięso. Gdy się zagotuje, dodaj obraną włoszczyznę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Reklama

W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przecier szczawiowy przełóż do zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni.

Na żywo
Więcej na temat:zupa | jaja

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.