Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Zupa serowo-porowa

Składniki na 4-5 porcji: 3 średnie pory, 4 duże ziemniaki, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 300 g serka topionego, np. śmietankowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka oleju, 100 g szynki gotowanej lub boczku, ½ pęczka szczypiorku l gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w średniej grubości talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Szynkę lub boczek pokrój w małą kostkę.

Reklama

2. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie już bardzo gorące, wrzuć pokrojone pory, miesza jąc smaż ok. 5 min, aż zmiękną. Prze łóż je do garnka z gotującym się bulionem. Dodaj ziemniaki, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15-20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serki topione, mieszając podgrzewaj aż serki się rozpuszczą. W tym czasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, mieszając smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. (jeśli używasz boczku, przesmaż go na suchej i rozgrzanej patelni). Do zupy dodaj szynkę lub boczek oraz posie kany szczypiorek. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb, 30 dag mielonej wołowiny, słodka papryka, sól, chili, 5 dag przecieru pomidorowego, 400 ml bulionu, po 1 puszce czerwonej fasoli i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.