Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Zupa serowo-porowa

Składniki: 2 cebule, 50 dag pora, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 1 l wywaru mięsnego, 25 dag żółtego sera, 4 plasterki wędzonego boczku, sól, grubo mielony kolorowy pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 3,60 zł.

Reklama

1. Cebule obierz, drobno poszatkuj. Por oczyść starannie pod bieżącą wodą, usuń wierzchnie liście, resztę posiekaj w cienkie krążki.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć poszatkowane krążki pora oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Oprósz je mąką i, dalej mieszając, smaż jeszcze 2-3 minuty.

3. Do garnka z warzywami wlej letni wywar mięsny (rosół lub bulion z kostki). Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.

4. Ser zetrzyj, dwie łyżki odłóż do dekoracji. Resztę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy. Cały czas mieszaj i uważaj, by nie dopuścić do wrzenia zupy. Zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp resztą sera. Podawaj z wy- smażonym boczkiem.

Karmelizowany dodatek

Pół pora pokrój w krążki. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Oprósz solą i łyżeczką cukru. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż por nabierze brązowego koloru i stanie się szklisty. Podawaj jako dodatek do czystych zup i bulionów.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.