Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa serowa - w godzinę

Zdjęcie

Zupa serowa /Smacznego
Zupa serowa
/Smacznego

Składniki:

- 2 marchewki,
- por,
- cebula,
- 2 ziemniaki,
- kawałek selera,
- 3 łodygi świeżego tymianku,
- szklanka śmietanki 30%,
- 30 dag żółtego sera,
- łyżka siekanej natki pietruszki,
- 1,5 litra wywaru mięsnego,
- sól i pieprz,
- liść laurowy,
- 3 łyżki masła,
- czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

Reklama

Marchewkę, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Ser pokroić w kostkę.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 5 minut. Po tym czasie oprószyć warzywa mąką i cały czas mieszając dolewać wywar, dodać listek laurowy i tymianek, gotować ok. 20 min.

Dodać śmietanę, zagotować, zmniejszyć ogień i partiami dodawać ser mieszając. Każdą następna partię sera dodawać po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej.

Ewentualnie zupę przyprawić pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać, podawać. 

Czas przygotowania: godzina.

Przepis na 6 osób.


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 500 g grochu ● 2 l bulionu warzywnego lub na żeberkach ● marchew ● pietruszka ● mały kawałek selera ● 2 małe ziemniaki ● 100 g boczku ● liść laurowy ● 3 ząbki czosnku ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.