Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa selerowo-orzechowa - w godzinę

Zdjęcie

Zupa selerowo-orzechowa /Smacznego
Zupa selerowo-orzechowa
/Smacznego

Składniki:

- 1/2 pęczka selera naciowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego,
- cebula,
- 3/4 litra wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę posiekać, seler pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać selera i chwilę podsmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar ze śmietaną, cały czas mieszając.

Zagotować, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać orzechy i gotować około 15 minut.

Zupę podawać posypaną pokruszonym serem, dekorować liśćmi selera.

Czas przygotowania: godzina.

Przepis na 4 osoby.


Smacznego

Zobacz również

  • 1 kg marchewek, 1 duże kwaśne jabłko, 1 cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny, 3 łyżki masła, 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.