Reklama
  • Czwartek, 16 października 2014 (13:00)

    Zupa selerowa z żółtkami i śmietaną

•Składniki na 4 porcje •Przygotowanie: 35 min •Porcja: 290 kcal •Cena porcji: ok. 1, 70 zł ÷ 60 dag selera korzeniowego ÷ 5–6 łodyg selera naciowego ÷ 2 niewielkie cebule ÷ 2 małe ziemniaki ÷ 4 szkl. bulionu warzywnego ÷ 150 ml śmietany 18-proc. do zup ÷ 2 żółtka ÷ po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej papryki ÷ 4 łyżki masła ÷ sok z cytryny ÷ sól, pieprz

Seler korzeniowy obierz, a naciowy oczyść. Obydwa warzywa umyj, potnij na kawałeczki. Cebule i ziemniaki obierz. Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dołóż resztę pokrojonych warzyw. Zalej je bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 25 minut.

Reklama

W tym czasie papryki pokrój w paseczki. Śmietanę wymieszaj z żółtkami. Miękkie warzywa razem z wywarem zmiksuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną z żółtkami. Mocno podgrzej, ale już nie gotuj.

Paseczki papryki podsmaż na pozostałym maśle. Oprósz solą i pieprzem. Gotową zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż trochę papryki.

Naj
Więcej na temat:zupa | ziemniaki | seler | ceny | paseczki | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa, 2 ziemniaki, 1 kg cukinii, 1 l bulionu warzywnego, 80 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol),6 parówek, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.