Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa selerowa z wędzonką - w godzinę

Zdjęcie

Zupa selerowa z wędzonką /Smacznego
Zupa selerowa z wędzonką
/Smacznego

Składniki:

- 1/2 kg selera,
- 2 łyżki masła,
- 2 gałązki selera naciowego,
- cebula,
- 1,5 litra wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- 20 dag plastrów wędzonego boczku,
- kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę posiekać, seler korzeniowy obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę smażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować.

Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, doprowadzić do wrzenia.

Część boczku pokroić w paseczki. Resztę pozostawić w plastrach, przesmażyć na rozgrzanej patelni. Paski z boczku dodać do gotującej się zupy, podgotować chwilkę.

Zupę podawać z kawałkami selera naciowego i plastrami przesmażonego boczku, dekorować gałązkami natki pietruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Przepis na 4 osoby.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag cienkiej kiełbasy, 1 puszka białej fasolki, 1/2 kg pomidorów na zupę, 2 fenkuły, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 l wywaru warzywnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.