Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Zupa selerowa z pesto

Składniki: 30 dag selera, 2 ziemniaki, 1 l wywaru drobiowego, 3 łodygi selera naciowego, 10 dag boczku, 5 dag orzechów włoskich, 30 ml oliwy, 10 liści selera , 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 150 ml kremówki 30 proc.

Czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,70 zł.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1. Umyj i oczyść bulwę selera oraz ziemniaki. Warzywa pokrój w kostkę. Zalej wywarem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut).

2. Łodygi selera naciowego oczyść z włókien, opłucz, sparz wrzątkiem. Osącz. Boczek (wędzony) pokrój w cienkie plasterki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 150 st.

3. Powstały podczas pieczenia tłuszcz przelej na patelnię. Wrzuć posiekane grubo orzechy włoskie. Przesmaż na złoto, wystudź.

4. 1/3 orzechów odłóż. Resztę zmiksuj z oliwą, liśćmi selera oraz czosnkiem. Powstałe pesto dopraw solą.

5. Zupę zmiksuj razem z kremówką, dopraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy. Podawaj z kawałkami boczku, selerowym pesto i resztą orzechów.

Pokrój w plastry, a potem w paski obraną bulwę selera. Oprósz powstałe „frytki” ulubionymi ziołami, skrop odrobiną oliwy, wymieszaj. Rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 40 minut.

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa | os | z | pesto

Zobacz również

  • Składniki na  4 porcje: 20 małych młodych ziemniaków, 1 długi zielony ogórek, 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek koperku, 5 gałązek grubego szczypioru, 2 ząbki czosnku, 1 l kefiru, maślanki lub jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.