Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa rybna - w 45 minut

Zdjęcie

Zupa rybna /Smacznego
Zupa rybna
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 2 litry wywaru warzywnego,
- 2 kg różnych filetów rybnych (z ryb słodkowodnych),
- 3 duże różnokolorowe strąki papryki,
- 2-4 cebule,
- 50 dag ziemniaków,
- 1-2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki,
- papryczka chili,
- estragon,
- sól,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Reklama

Obrać ziemniaki, opłukać, pokroić w małą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać. Umyć, oczyścić duże strąki papryki, pokroić w paski, Chili rozciąć, usunąć nasionka, strączek pokroić w cieniutkie plasterki.

W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć, oprószyć słodką papryką, lekko zasmażyć, a następnie dodać chili i estragon. Włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wywarem rybnym. Zagotować, zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować około 5 minut.

W tym czasie filety rybne opłukać, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Dodać do zupy. Gotować jeszcze około 15 minut (do czasu, aż ziemniaki będą miękkie). Doprawić do smaku. Zupę podawać ze świeżym pieczywem.

Czas przygotowania: 45 minut.

1 porcja: 270 kcal.


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, 3 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy, duża cebula, drobno posiekana, ząbek czosnku, drobno pokrojony, łyżka mielonej słodkiej papryki, 2 szklanki bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.