Reklama
  • Poniedziałek, 25 lutego 2013 (11:47)

    Zupa rybna po norwesku

Składniki: 2 różne ryby (np. łosoś, dorsz, ew. halibut; ok. 600 g), 2 średnie marchewki, ziemniak, pół selera, łodyga selera naciowego, 2 białe cebule, por, sok z cytryny, pół szklanki śmietanki, natka, sól, pieprz.

1. Ryby umyj, wypatrosz, odfiletuj. Na ościach i głowach ugotuj litr bulionu. Odcedź. Marchewki, ziemniak i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę.

Por, seler naciowy i cebule pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do bulionu rybnego, gotuj 10-15 minut.

Reklama

2. Filety z ryby opłucz i osusz, następnie pokrój w zgrabną kostkę i skrop sokiem z cytryny, lekko posól. Odstaw.

3. Gdy bulion się ugotuje, a warzywa będą miękkie, przecedź zupę. Marchewkę odłóż na bok, resztę zmiksuj. Zagotuj wywar i dodaj do niego kawałki ryb, zmiksowane warzywa i zostaw na gazie na 10 minut.

Do śmietany wlej 3-4 łyżki gorącego bulionu, by ją zahartować. Przelej do zupy, szybko wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj odłożoną marchewkę i posyp natką.

Nasza rada

Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niej żółtko. Rozprowadź je razem ze śmietaną, dodaj do wywaru i już nie gotuj, by żółtko się nie ścięło.

Olivia

Zobacz również

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag brokułów, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml śmietany kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.