Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (13:05)

    Zupa rybna

Składniki na 4 porcje: 50 dag ryb, np. dorsz, płoć, okoń, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1 mała cebula, 3-4 suszone grzyby, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 5 dag ugotowanej fasoli, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Warzywa pokrój w paski lub kostkę. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół. Suszone grzyby starannie opłucz pod bieżącą wodą. Sprawioną rybę umyj. Odetnij głowę oraz ogon (zachowaj je). Filety pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę.

Do garnka włóż cebulę, ogon oraz głowę ryby, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, wlej 1-1,5 l wody. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Bulion przecedź, włóż do niego warzywa oraz suszone grzyby. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut.

2. Następnie włóż kawałki ryby, gotuj jeszcze ok. 10 minut (ryba nie może się rozgotować). Na koniec dodaj ugotowaną fasolę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 160 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:zupa | zupa rybna | Rybna | suszone grzyby

Zobacz również

  • Składniki: pęczek szczawiu l posiekana średnia cebula, marchewka, pietruszka, 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, łyżka masła, łyżka oliwy, pół szklanki śmietany,1 l bulionu, łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.