Reklama
  • Wtorek, 9 grudnia 2014 (12:00)

    Zupa rybna

SKŁADNIKI: 1/4 szklanki oliwy • po 1/2 małej cebuli i marchwi • 1 i 1/2 łodygi selera naciowego • główka czosnku • 250 g pomidorów • 2 i 1/2 łyżki octu cydrowego (jabłkowego) • skórka z 1/2 pomarańczy • po 1/4 łyżeczki świeżej kolendry, szafranu, kardamonu, pieprzu i pieprzu cayenne (opcjonalnie) • sól • 4 szklanki wody • 1/8 szklanki pasty sezamowej (tahini) • 1/4 szklanki soku z cytryny • 1/2 kg filetów różnych ryb • 8 dużych krewetek • natka pietruszki.

Reklama

1. Rozgrzej w dużym garnku oliwę. Smaż pokrojone cebulę, marchewkę, seler i czosnek ok. 10 minut. Dodaj obrane, pokrojone i wypestkowane pomidory, ocet, skórkę pomarańczy i wszystkie przyprawy. Smaż ok. 5 minut, wlej zagotowaną wodę. Gotuj mniej więcej 15 minut.

2. Zdejmij z ognia, dodaj tahini i sok z cytryny, zmiksuj. Podgrzej ponownie zupę, dodaj pokrojone ryby i krewetki. Gotuj ok. 7 minut. Posyp natką.

Przepis: Patrycja Wąsiakowska

Olivia
Więcej na temat:zupa | zupa rybna | przepis | Rybna

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.