Reklama
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (10:00)

    Zupa pulpecikowa

Wygląda jak polski rosołek, ale to coś nowego na talerzu.

Składniki: 35 dag mielonego mięsa, litr bulionu z kurczaka, pół główki kapusty pekińskiej, 2 łyżki sosu rybnego, 2 małe marchewki, mała pietruszka, 4 plastry świeżego imbiru, 2 listki kaffi (suszone liście limonki) lub sok z połowy owocu, trawa cytrynowa, papryczka chilli, op. makaronu ryżowego, kolendra, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Marchewki i pietruszkę oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską poszatkuj. Zagotuj bulion, wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj imbir, listki kaffiru, pokrojone chili, trawę cytrynową, wlej sos rybny. Gotuj zupę do chwili, aż warzywa będą miękkie. Usuń z zupy trawę cytrynową oraz imbir. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw, aby namiękł. Przypraw mięso solą oraz pieprzem, uformuj z niego maleńkie kuleczki. Wrzucaj porcjami na gotującą zupę. Gotuj kilka minut, aż będą miękkie. Przypraw.

Posiekaj kolendrę. Makaron osącz na sitku. Do talerzy lub miseczek nałóż porcję makaronu, zalej gorącą zupą. Posyp kolendrą. Zamiast makaronu ryżowego możesz użyć również sojowego.

Porcje 4, Przygotowanie 40 min, Cena 2,50 zł, Kalorie 360 kcal

Takie jest życie
Więcej na temat:zupa | makaron | Lorie | ceny

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.