Reklama
  • Czwartek, 26 stycznia 2017 (10:05)

    Zupa porowa z grzankami

Składniki (6 porcji): ● 400 g białych części pora ● 500 g ziemniaków ● 3 łyżki masła ● 1,5 l bulionu warzywnego ● 1/2 serka topionego ● szczypta gałki muszkatołowej ● sól ● pieprz

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pory dokładnie umyj i pokrój w plastry.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj por i duś na małym ogniu kilka minut, następnie przełóż do garnka. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zrumień ziemniaki.

3. Wrzuć ziemniaki do garnka i zalej zimnym bulionem. Gotuj 30 min, a pod koniec odlej do miseczki kilka chochli. Zupę w garnku dopraw solą, pieprzem i gałką.

Odlaną przestudzoną część zmiksuj z serkiem topionym i dodaj do reszty zupy, mieszając. Podawaj z grzankami natartymi ząbkiem czosnku.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.