Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (13:01)

    Zupa pomidorowa z kolankami

Składniki: 20 dag makaronu kolanka z falbanką, 1,2 litra odtłuszczonego rosołu (może być z kostki), 4 pomidory, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki śmietany 18-proc., łyżeczka mąki, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka pomidorków koktajlowych, cukier, sól, pieprz, kilka gałązek natki.

Reklama

1. Rosół zagotuj w rondlu. Pomidory sparz, obierz, zmiksuj, dodaj do rosołu. Przypraw koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Wlej śmietanę rozrobioną z mąką, mieszając, zagotuj.

2. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku (do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy, to zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania).

3. Ugotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź, włóż do talerzy, zalej zupą. Posyp szczypiorkiem, udekoruj natką i obranymi pomidorkami koktajlowymi.

Przepis przysłała Bogumiła Rybkowska z Nowej Wsi .

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | przepis | WSI

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.