Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (13:01)

    Zupa pomidorowa z kolankami

Składniki: 20 dag makaronu kolanka z falbanką, 1,2 litra odtłuszczonego rosołu (może być z kostki), 4 pomidory, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki śmietany 18-proc., łyżeczka mąki, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka pomidorków koktajlowych, cukier, sól, pieprz, kilka gałązek natki.

Reklama

1. Rosół zagotuj w rondlu. Pomidory sparz, obierz, zmiksuj, dodaj do rosołu. Przypraw koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Wlej śmietanę rozrobioną z mąką, mieszając, zagotuj.

2. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku (do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy, to zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania).

3. Ugotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź, włóż do talerzy, zalej zupą. Posyp szczypiorkiem, udekoruj natką i obranymi pomidorkami koktajlowymi.

Przepis przysłała Bogumiła Rybkowska z Nowej Wsi .

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | przepis | WSI | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa, 2 ziemniaki, 1 kg cukinii, 1 l bulionu warzywnego, 80 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol),6 parówek, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.