Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (09:37)

    Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Składniki: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, 4 pałki z kurczaka, łyżeczka soli, 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżka suszonego lubczyku, słoiczek koncentratu pomidorowego, 100 ml śmietanki słodkiej, 2 łyżki cukru l sól. Zapiekanki chlebowe: cały podłużny chleb, 50 dag pieczarek, koncentrat pomidorowy, strąk papryki, masło,50 dag sera gouda

Reklama

Przygotowanie: Oczyść marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Opłucz warzywa. Zagotuj 4 litry wody. Kiedy się zagotuje, włóż opłukane mięso oraz włoszczyznę. Wsyp ziele angielskie, lubczyk, szczyptę soli, wrzuć listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przecedź bulion (warzywa i mięso możesz wykorzystać do przygotowania farszu do naleśników).

Do bulionu włóż przecier pomidorowy, gotuj 5 minut. Wlej słodką śmietankę, wsyp 2 łyżki cukru i znów gotuj 15 minut. Przypraw zupę szczyptą soli. Podaj z groszkiem ptysiowym. Możesz go przygotować w domu lub kupić gotowy. Każdą porcję posyp posiekaną natką.

Aby zrobić zapiekanki chlebowe, pokrój chleb na cienkie kromki. Oczyść i pokrój w paseczki paprykę. Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach.

Każdą kromkę cienko posmaruj masłem, a potem jeszcze koncentratem pomidorowym. Ułóż na każdej porcję pokrojonych pieczarek, posyp żółtym serem. Ułóż na blasze. Zapiekaj w piekarniku około 8 minut w temperaturze 180˚C, aż ser się stopi. Duży talerz wyłóż liśćmi sałaty. Ułóż na niej zapiekanki i od razu podawaj je gorące.

Do przygotowania zapiekanek możesz także użyć resztek wędlin oraz gotowanego lub pieczonego mięsa z obiadu. To również doskonała propozycja na wykorzystanie lekko czerstwego chleba.

Takie jest życie
Więcej na temat:zupa | zapiekanki | z | oczy

Zobacz również

  • Składniki: 1 szklanka białej fasolki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 gałązki selera naciowego, 2-3 ziemniaki, 1 szklanka zielonego groszku, 1 mała cukinia, 2-3 pomidory, oliwa, zioła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.