Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Zupa pomidorowa z fasolą

Składniki na 4 porcje: 2 puszki krojonych pomidorów, 1 l bulionu mięsnego, 2 ząbki czosnku, 1 szkl. fasoli jaś, 2 łyżki serka mascarpone, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 łyżka posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 4 listki laurowe, 1/3 łyżeczki kminku, 15 dag drobnego makaronu, sól, pieprz, cukier, oliwa

1. Fasolę zalej zimną wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia odcedź i zalej świeżą wodą. Dodaj listki, kminek i szczyptę cukru. Gotuj około godziny na małym ogniu. Odcedź, gdy fasola będzie miękka.

Reklama

2. Ugotuj makaron. Pomidory osącz z zalewy (nie wylewaj jej), dodaj posiekany czosnek i krótko podduś na rozgrzanej oliwie z rozmarynem i papryką. Dodaj do ciepłego bulionu razem z zalewą pomidorową. Gotuj około 20 minut, dopraw solą i pieprzem. Zupę zmiksuj z serkiem na gładki krem. Dodaj fasolę i ugotowany makaron. Podgrzej i podawaj w miseczkach.

Mrożone pomidory

Zamiast gotowych pomido- rów z puszki możesz użyć też mrożonych – idealnie nadają się do zimowych dań. Tylko nie zapomnij o zdjęciu z nich skórki przed miksowaniem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: pęczek szczawiu l posiekana średnia cebula, marchewka, pietruszka, 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, łyżka masła, łyżka oliwy, pół szklanki śmietany,1 l bulionu, łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.