Reklama
  • Piątek, 18 października 2013 (09:05)

    Zupa pomidorowa z dipem

To moja popisowa zupa – jestem z niej dumna.

Składniki: puszka obranych pomidorów, 2 marchewki, pietruszka, pół selera, por (biała część), 2 kostki rosołowe, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz. Dip: 6 dag sera pleśniowego niebieskiego, 200 ml gęstej śmietany 18-proc.

Reklama

Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj. W garnku zagotuj półtora litra wody. Dodaj warzywa i kostki rosołowe, gotuj do miękkości.

Warzywa wyjmij z wywaru. Uzupełnij wodę do półtora litra, dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy, zagotuj.

Przypraw do smaku. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, dodaj do zupy, wymieszaj, podgrzej.

Dip: ser pleśniowy pokrusz. Ucieraj go, dodając stopniowo śmietanę. Przypraw do smaku pieprzem. Dip podawaj do zupy.

Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,50 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | dip | z | dipy

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 0,8 kg młodej marchewki ● 2 l bulionu warzywnego ● 2 średniej wielkości cebule ● 200 g wędzonego schabu lub boczku ● pół papryczki chili ● 200 g czerwonej soczewicy ● por ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.