Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa pomidorowa - w 20 minut

Składniki:
- 10 dkg przecieru pomidorowego lub 50 dkg przetartych świeżych pomidorów,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki oleju,
- litr wody,
- łyżka śmietany,
- pieprz, cukier, sól.

Jeżeli zupa przygotowana będzie ze świeżych pomidorów, trzeba je zagotować i przetrzeć. Drobno okrojone w kosteczkę cebulę i czosnek należy dusić na oleju przez 3 minuty pod przykryciem, następnie dodać 2 łyżki mąki i wstawić do kuchenki na dwie minuty.

Reklama

Później dodać przecier pomidorowy lub pomidory i litr gorącej wody. Przyprawić do smaku. Gotować pod przykryciem przez 8 minut.

W połowie czasu gotowania obrócić naczynie o 180 stopni. Przed podaniem zabielić śmietaną.

Zupę

należy przygotować w dwulitrowym naczyniu żaroodpornym, podawać z 

makaronem lub grzankami.

Czas przygotowania - ok. 20 minut, z czego 13 minut samego gotowania.

Zobacz również

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag brokułów, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml śmietany kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.