Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Zupa pieczarkowo-pomidorowa

Składniki: 50 dag małych pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 40 dag pomidorów z puszki, 800 ml wywaru drobiowego, 40 dag piersi kurczaka, 1 cytryna, sól, pieprz, cukier.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1. Pieczarki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki przekrój na połówki. Obraną cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub oczyść i drobno posiekaj.

W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Przesmaż cebulę z czosnkiem na złoto.

2. Dodaj oczyszczone pieczarki. Smaż razem, mieszając, aż grzyby z każdej strony dobrze się zrumienią. Pomidory z puszki lekko rozdrobnij lub zmiksuj razem z zalewą.

Wlej do przesmażonych pieczarek, wymieszaj. Na koniec całość zalej wywarem drobiowym, zagotuj.

3. Mięso kurczaka op łucz, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 20 minut).

Pod koniec dopraw zupę do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podawaj, np. z makaronem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Puszka groszku zielonego • 30 dag strąków groszku • jabłko • kolendra • włoszczyzna • kalarepa • papryka • natka pietruszki • śmietana • 2 liście laurowe • 3 ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.